17 C
Niš
Wednesday, April 24, 2024
spot_img

Novartis Gene Therapies nastavlja program genske lutrije i u 2021. godini

Novartis Gene Therapies nastavlja program genske lutrije i u 2021. godini

  1. januar 2021.

Saopštenje kompanije

Pre godinu dana pokrenut je prvi globalni program pristupa inovativnoj genskoj terapiji (GMAP program) kako bismo gensku terapiju obezbedili pacijentima sa spinalnom mišićnom atrofijom (SMA) koji su mlađi od dve godine u zemljama u kojima genska terapija nije dobila regulatorno odobrenje. Novarti Gene Therapy je 2020. godine dodelio putem lutrije 100 besplatnih doza genske terapije i obnovio program sa dodatnih 100 besplatnih doza planiranih za 2021. godinu.

Ovim je pružen besplatan pristup novoj terapiji koja menja živote porodicama obolelih od SMA na skoro svim kontinentima – Africi, Aziji, Australiji, Evropi, Severnoj Americi i Južnoj Americi i obuhvata 24 zemlje*.

Do danas su naši zajednički napori omogućili da približno 170 beba i dece širom sveta besplatno dobiju gensku terapiju, koju ne bi mogli da prime na drugačiji način. Ovo je značajan procenat onih koji su besplatno primili gensku terapiju od ukupno više od 700 pacijenata koji su na drugi način do sada primili gensku terapiju.

Genska terapija  je sada odobrena u 37 zemalja, a dodatna odobrenja se očekuju u Švajcarskoj, Argentini, Australiji i Južnoj Koreji u prvoj polovini 2021.

Globalni GMAP  je informisan, prilagođen i poboljšan putem saradnje sa globalnom SMA zajednicom, a uspeh programa u prvoj godini rada rezultat je zajedničke saradnje sa udruženjima oboleleih od SMA.

*Argentina, Australija, Belorusija, Belgija, Brazil, Kanada, Čile, Finska, Gruzija, Nemačka, Indija, Irska, Malezija, Meksiko, Pakistan, Rumunija, Rusija, Slovačka, Južna Koreja, Tajvan, Tunis, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Vijetnam

Originalnu vest pogledajte OVDE

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,913FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles