13 C
Niš
Wednesday, May 29, 2024
spot_img

Ukoliko je vase dete mlađe od 6 meseci i sumnjate da postoji problem u razvoju, proverite simptome I znake koji ukazuju na SMA ovde 

Ukoliko je vase dete starosti od 6 do 12 meseci I sumnjate da postoji problem u razvoju, proverite simptome i znake koji ukazuju na SMA ovde

Podrzite našu borbu

 
Church Donation
First name
Last name
Email
Donation Amount *
$50
$100
$250
$500
Full Address

Osnovni simptom spinalne mišićne atrofije  je slabost mišića. Kod dece se ispoljava kao hipotonija i opisuje od strane lekara kao “mlitavo dete”. Hipotonija kod odojčadi i dece zahteva dodatna i temeljna dijagnostička ispitivanja kako bi se utvrdio pravi uzrok bolesti. Najznačajniji prvi sipmtomi i znaci koji ukazuju na SMA su hipotonija, fascikulacije jezika  i smanjeni ili odsutni duboki refleksi pri neurološkom pregledu.

Veselo dete koje uspostavlja komunikaciju sa okolinom i zainteresovano je za okolinu a koje ne drži glavu stabilno ili mu glava pada kada se povuče u sedeći položaj, ukoliko slabo pomera noge ili ne može da podigne ruku i dohvati igračku, znak je upozorenja za spinalnu mišićnu atrofiju.

Nepostizanje odgovarajućih motornih veština očekivanih za uzrast deteta ( držanje glave, stabilno sedenje, okretanje sa ledja na stomak i obrnuto, odizanje glave od podloge, puzanje, stajanje, podizanje i prohodavanje) je znak da se treba obratiti lekaru.

Upozorenje za odlazak kod lekara je i gubitak postignutih motornih veština, odnosno zapažanje da dete ne može više da radi neke stvari koje je prethodno moglo da radi.

Ukoliko primetite da nešto nije u redu u razvoju vašeg deteta, ne ignorišite simptome i sopstveni osećaj, već se odmah javite lekaru i iznesite vaša zapažanja i sumnje

Roditelji su najčešće ti koji prvi prepoznaju simptome koji ukazuju na zaostajanje u motornom razvoju  – slabost, loša koordinacija pokreta, teškoće pri hranjenju, disanju ili nedodavanje na telesnoj težini.

Uvek verujte svojim instinktima

Sa pojavom inovativnih terapija, šansa za drastično drugačiji život je velika, posebno kod male dece koja su pravovremeno dijagnostifikovana. Zahvaljujući pojavi modifikujućih terapija za SMA u poslednjih 5 godina, prognoza i kvalitet života su značajno poboljšani. Rano prepoznavanje simptoma, postavljanje dijagnoze i uvođenje terapije mogu dovesti do velikog napretka u motornom razvoju, zaustavljanju progresije bolesti, samostalnosti u svakodnevnom životu, visokom kvalitetu života i najbitnije –  mogu spasiti život.

Vreme je ključno! Što se ranije primi terapija, rezultati su bolji! Ne odlažite odlazak lekaru i budite uporni kako biste dobili odgovor na vaše sumnje i zabrinutost, i sproveli neophodna ispitivanja.