18 C
Niš
Monday, June 17, 2024
spot_img

JAKOV POBEĐUJE SMA

Zovem se Jakov Dučić i  imam 3 godine.

Kada su me mama i tata, sa mojih 6 meseci, postavili da sedim, uspevao sam ručicama da se kratko oslonim o podlogu i ubrzo padao u stranu ili napred. Takođe, sam teško žvakao i gutao hranu.  

Roditelji su videli da sa mojim zdravljem nešto nije uredu. Krenula su ispitivanja kod doktora i sa 11 meseci dobio sam dijagnozu SMA tip 2. Nakon velike neizvesnosti da li ću uskoro početi da primam lek “Spinrazu”, uz Božiju pomoć i trud mojih roditelja, uspeo sam da ga dobijem sa mojih 15 meseci. Posle prve doze leka, počeo sam da se sa kose ravni, iz poluležećeg položaja, podižem u sedeći, a sa žvakanjem i gutanjem hrane nisam imao više problema.

Nizali su sve veći uspesi.

Uz lek i fizikalnu terapiju, počinjem dugo da sedim bez ikakvog oslonca, da se sam okrećem u stranu i uzimam igračke. Kasnije sam se sedeći na podu okretao u krug i pomoću ruku, sedeći na guzi, povlačio po sobi i tako kretao.

Od prošle godine počeo sam da zauzimam četvoronožni položaj i guram nožicama svoj omiljeni autić. Sada mnogo dobro pužem, dižem se u visoko klečanje, a mogu i da neko vreme stojim, oslanjajući se samo rukama o stočić. Hvala Bogu da mi je sve bolje i da mogu svakog dana sve više i lepše da se igram sa bratom i sestrom. Voleo bih da svi koji boluju od ove teške bolesti dobiju lek i budu zdraviji.