31 C
Niš
Wednesday, July 24, 2024
spot_img

Kako se Risdiplam daje?

Risdiplam je sirup koji se pije jednom dnevno doživotno. Kod onih koji ne mogu samostalno da uzimaju hranu i tečnost, Risdiplam se može davati putem nazogastrične sonde ili perkutane gastrostome.  Uzima se nakon jela ili dojenja uz vodu svakog dana u isto vreme. Savetuje se nakon jutarnjeg obroka. Nakon uzimanja, Risdiplam se brzo resorbuje i postiže maksimalnu koncentraciju u krvi za 1-4 sata. Izlučuje se putem stolice i u manjoj meri mokraćom. Risdiplam ne treba pacijent da priprema sam, već ga dobija pripremljen od strane farmaceuta u vidu sirupa koji čuva u frižideru zaštićen od svetlosti. Risdiplam se uzima u kućnim uslovima, samostalno ili uz pomoć  drugog lica, bez potrebe odlaska u bolnicu. Lek treba uzima po uputstvu lekara ili farmaceuta.  Nakon pripremljene doze, koja se odmeri putem šprica koji se dobija uz sirup, mora se popiti u roku od 5 minuta. Ukoliko se ne može uzeti u roku od 5 minuta ( poželjno je odmah nakon odmeravanja doze iz bočice), treba odmerenu dozu baciti i odmeriti novu. Risdiplam ne treba mešati mlekom ili mlečnim formulama.

Za više informacija o upotrebi i dejstvu Risdiplama treba se konsultovati sa ordinirajućim lekarom. Pacijent uz sirup dobija i uputstvo aza upotrebu koje treba pažljivo pročitati, posebno u vezi čuvanja i uzimanja leka špricem, kao i uzimanja terapije ukoliko se zaboravi uzimanje doze ili se uzeta doza povrati.

Doziranje

Doza je na osnovu dva parametra:

  • uzrasta pacijenta
  • telesne težine pacijenta

 

U sledećoj tabeli možete videti kako se dozira Risdiplam

Uzrast i telesna težina Preporučena dnevna doza
2 meseca do< godine života 0,20 mg/kg
≥ 2 godine života (< 20 kg) 0,25 mg/kg
≥2 godine života (≥ 20 kg) 5 mg

 

Doza od 5 mg je dovoljna i za pacijente sa značajno većom telesnom težinom ( u kliničkim studijama je bilo pacijenata i sa preko 80 kg).

REFERENCE

https://www.gene.com/download/pdf/evrysdi_prescribing.pdf