31 C
Niš
Wednesday, July 24, 2024
spot_img

Šta je Spinraza?

Spinraza (Nusinersen)  je prvi lek koji je odobren od strane Evropske Agencije za Lekove (EMA) 2017. godine za lečenje SMA i prvi lek odobren za lečenje SMA od strane Američke Agencije za hranu i lekove (FDA), 2016. godine, od kada se nalazi u komercijalnoj upotrebi. Spada u SMN zavisnu terapiju i po sastavu je hemijska supstanca – izmenjeni antisens oligonukleotid (ASO). ASO su mali fragmenti sintetičkog genetskog materijala (nukleinske kiseline) koji su napravljeni tako da mogu da se vežu za transkript gena SMN2 (iRNK).

Terapeutski efekat Spinraze je povećanje nivoa proteina SMN u motornim neuronima, čiji nedostatak leži u osnovi spinalne mišićne atrofije. Zbog povećane količine ovog proteina, degeneracija motornih neurona prestaje i bolest prestaje da napreduje. Ako mišići još nisu počeki da atrofiraju, u kombinaciji sa odgovarajućom fizikalnom terapijom i multidisciplinarnom medicinskom negom, ovaj lek može doneti pacijentu značajno poboljšanje, koje će trajati sve dok se lek uzima.

Započinjanje lečenja Spinrazom pre pojave simptoma SMA može  sprečiti pojavu simptoma i normalan motorički razvoj u većini slučajeva na osnovu NURTURE studije..

Spinraza je terapija za SMA koja se može davati i deci i odraslima bez obzira na tip SMA kome pripadaju. Nusinersen je i u kliničkim studijama, ali i od kada se komercijano upotrebljava, pokazao efikasnost i sigurnost, tako da se može reći da je postao standard u terapiji obolelih od SMA u mnogim zemljama, bez obzira na uzrast i težinu kliničke slike. Od prvih kliničkih studija do sada, Spinrazom se leči više od 11000 obolelih od SMA širom sveta.

Koji je mehanizma delovanja Spinraze?

Nakon vezivanja za transkript  gena SMN2 (iRNK) , sintetički nukleotidi “popravljaju” grešku koja je nastala u procesu stvaranja transkripta (uključivanje egzona 7 u transkript). Ovako ispravljen transkript  sintetiše funkcionalan protein SMN. Što je veći broj gena SMN2, veća je i količina sintetisanog funkcionalnog  proteina SMN. Ovaj process naziva se obrada SMN transkripta ili splajsing. Tako sintetisan protein SMN je identičan proteinu SMN koji bi se sintetisao od strane gena SMN1 .

Prve studije na životinjama pokazale su da Spinraza dovodi do formiranja 90% ispravnog SMN2 transkripta, sinteze dovoljne količine proteina SMN i poboljšanja mišićne funkcije.

Spinraza dobro prodire u motoneurone i druge ćelije u centralnom nervom sistemu u dozi koja je terapijska (12 mg/5ml).

Video snimak o mehanizmu dejstva  Spinraze  pogledajte OVDE 

 

REFERENCE

Hua Y, Sahashi K, Hung G, Rigo F, Passini MA, et al. 2010. Antisense correction of SMN2 splicing in the CNS rescues necrosis in a type III SMA mouse model. Genes Dev. 24:1634–1644. http://genesdev.cshlp.org/content/24/15/1634.full

KORISNI LINKOVI

https://www.spinraza.com/

https://www.curesma.org/wp-content/uploads/2020/09/Spinraza-Pediatric-Consumer-Brochure.pdf

https://www.curesma.org/wp-content/uploads/2020/09/Spinraza-Adult-Consumer-Brochure.pdf