18 C
Niš
Monday, June 17, 2024
spot_img

Kako se Spinraza daje?

Spinraza se daje direktno u kičmenu tečnost (likvor) putem injekcije u kičmeni kanal ubodom u donji deo leđa. Ova procedura naziva se lumbalna punkcija, a sam način aplikacije leka  – intratekalna aplikacija (IT). Nusinersen se ne može davati putem infuzije, jer je molekul veliki i ne može da prođe iz krvi u kičmenu tečnost kroz barijeru koja se nalazi između krvi i mozga i naziva se krvno-moždana barijera. Davanjem direktno u likvor, Spinraza dopire direktno do motoneurona.

Nakon davanja kroz kičmeni kanal, Spinraza u maloj količini dospeva u krv, mišiće, jetru i bubrege ali nedovoljno da bi ostvario sistemski efekat i delovao na druga tkiva i organe koji mogu biti oštećeni kod obolelih od SMA, posebno kod obolelih najtežeg oblika bolesti.

Udruženje STOP SMA Republika Srbija je prevelo je informativnu brošuru o svim aspektima lumbalne pukcije kod aplikacije Spinraze kod pacijenata oboleleih od SMA ( način izvođenja procedure, komplikacije, postupak nakon davanja terapije, neželjene reakcije nakon aplikacije i najčešća pitanja pacijenata).

Brošura je autorsko delo Udruženja obolelih od SMA Ruske Federacije sa kojima blisko sarađujemo i uz čije odobrenje je ovaj informativni materijal dostupan na srpskom jeziku.

Informativnu brošuru “ Lumbalna punkcija kod lečenja SMA” možete preuzeti  OVDE

Doziranje

Spinraza ima jako dug poluživot, što znači da se polovina unete količine nakon jedne injekcije izgubi u likvoru za 135-177 dana. Zbog toga postoji specifičan terapijski protokol davanja Spinraze.

Prema takozvanom Sažetku karakteristika proizvoda ( angl. Summary of Product Characteristics), Spinraza se daje po sledećoj šemi:

  • četiri takozvane doze punjenja – tri u intervalima od dve nedelje, a četvrta 4 nedelje nakon treće doze
  • zatim svaka četiri meseca jedna doza – takozvana doza održavanja

Spinraza je doživotna terapija. Doza Spinraze pri svakoj injekciji je ista ( 12 mg) za svakog obolelog, nezavisno od uzrasta,  težine  kliničke slike ili telesne težine obolele osobe.

REFERENCE

Biliouris K, Gaitonde P, Yin W, Norris DA, Wang Y, Henry S, et al. A semimechanistic population pharmacokinetic model of Nusinersen: an antisense oligonucleotide for the treatment of spinal muscular atrophy. CPT: Pharmacometrics Syst Pharmacol 2018;7(9):581–592. https://ascpt.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/psp4.12323

KORISNI LINKOVI

https://www.spinraza.com/content/dam/commercial/specialty/spinraza/caregiver/en_us/pdf/spinraza-prescribing-information.pdf